Growing Together

Eerste machinale aspergesteker

In nauwe samenwerking met Cerescon is de Sparter ontwikkeld; een automatische selectieve oogstmachine voor witte asperges. De Sparter moet ervoor zorgen dat de Europese consument kan blijven genieten van heerlijke en betaalbare lokaal geproduceerde verse asperges.

Het bedrijf

Cerescon ontwikkelt en verkoopt een selectieve oogstoplossing voor witte asperges, genaamd “Sparter”. Het doel is om het plukken van witte asperges te automatiseren, zodat lokaal geproduceerde asperges heerlijk en betaalbaar zijn én blijven.

MTA case

Het probleem

De uitdaging in 2018 was om bij te dragen aan een levensvatbare business case voor de Sparter door een herontwerp van de selectieve robotunit. Deze unit is een belangrijk onderdeel van de Sparter; de automatische selectieve oogstmachine voor witte asperges.

De doelen van dit redesign waren:

  1. Verhoog de prestatie met een factor twee tot specificatieniveau
  2. Verlaag de kostprijs van de robot aanzienlijk, minimaal 35%
  3. Verbeter en garandeer de maakbaarheid en onderhoudbaarheid
MTA case

De oplossing

Bij MTA werken we middels het V²-model, waarbij productontwikkeling en productie synchroon lopen. Cerescon gaf ons de mogelijkheid om te starten vanaf ‘wit papier’. We hebben tegelijkertijd de technische functionaliteit en industrialisatie specificaties uitgevoerd. Dat heeft in korte tijd geleid tot een levensvatbare business case.

Dankzij de werkwijze van het V²-model bereikten we een hogere prestatie in combinatie met een beduidend lager prijsniveau van de robotunit.

MTA case

Het resultaat

  • PRICE PERFORMANCE X3

  • FOCUS OP CORE ACTIVITEITEN

  • SYSTEEM DAT GEREED IS VOOR SERIEPRODUCTIE

Onze aanpak resulteerde in een prijsverlaging van 40 procent gecombineerd met een prestatieverbetering (het aantal geoogste asperges per uur) van 100 procent.

We hebben onze unit-filosofie geïntegreerd om de maakbaarheid, testbaarheid en bruikbaarheid van de complete robotunit te garanderen. Hiermee zorgen wij voor onberispelijke kwaliteit.

MTA case